18 juni 55e etappe van Santa Christina naar Orio Litta 

🚶 22 km
🏕️. Hostel Santa Andrea

Na een klamme nacht, waarbij de ramen niet open konden, werd ik rond half zes wakker na een slechte nachtrust. Het was nog donker buiten, maar ik was niet de enige die vroeg opstond. Een Frans stel, dat eveneens in het hostel verbleef, was al bezig met hun vertrek. Ze wilden iets voor zeven uur vertrekken. Ik vroeg hen vriendelijk om de poort niet in het slot te laten vallen, omdat Rudi en ik maar één sleutel deelden en hij nog lag te slapen.

Even na zeven uur besloot ik ook mijn tocht te vervolgen. De temperatuur was nog aangenaam, maar ik wist dat het later op de dag boven de dertig graden zou worden. Dit zou een goede voorbereiding zijn op de nog hogere temperaturen die mij verder zuidelijk te wachten stonden. De route van vandaag was echter minder aantrekkelijk door het vele asfalt. Het constante zicht op afval langs de weg, wat zichtbaar was na het maaien, was een terugkerende ergernis.Al snel haalde ik het Franse stel in, groette hen en liep door. We zouden elkaar vast weer zien in het volgende dorp, waar ik van plan was te ontbijten. Terwijl ik mijn route volgde, merkte ik niet op dat ik het dorp waar ik een overnachting had vastgelegd al voorbij was. Met nog twee kilometer te gaan, stopte er een auto naast me. De chauffeur vroeg of ik op weg was naar de hostel. Toen ik bevestigend antwoordde, bood hij me een lift aan, omdat hij ook die kant op moest.

Tot mijn verrassing heette de vrouw die me bij aankomst verwelkomde ook Christina, net als de hostel die ik had geboekt. Pas later, toen ik op Google Maps keek, zag ik dat ik al bijna bij de rivier de Po was, waar de boot ons de volgende dag zou oppikken. Dit bleek het hostel te zijn dat Rudi had geboekt. Puur toeval. Twee uur later arriveerde hij, net zoals verwacht. Ik had de andere hostel al een e-mail met excuses gestuurd, waarop ik snel een geruststellend antwoord kreeg dat dit geen probleem was.

Poort Santa Andrea

Het was werkelijk ongelooflijk dat we voor slechts €20,00 per persoon onderdak hadden, inclusief een keuken die rijkelijk was voorzien van ingrediënten voor een goede maaltijd. Het dorp waar we verbleven had slechts 300 inwoners, maar het leek alsof iedereen een taak had om het de pelgrims naar de zin te maken. Zo kwam de vrouw van de schipper langs om ervoor te zorgen dat haar man wist wie er de volgende dag mee zou varen en gaf ons de vertrektijd door. Ze leidde ons ook rond in het hostel en deelde interessante wetenswaardigheden over onze tocht.

Rudi, Carina Ik moest ver door de knieën
De originele routes waarop vermeld
S. Andrea
Met vermelding United Nations
Het nachtverblijf in de parochie

Die avond kookte ik met de middelen die ik tot mijn beschikking had een heerlijke pasta met tonijn, waar Rudi zijn vingers bij aflikte. De afwas liet ik hem doen. Terwijl we genoten van de rust en het eenvoudige dorpsleven, besefte ik weer hoe bijzonder deze reis was en hoe de kleinste ontmoetingen en hulpvaardigheid van vreemden onze ervaring verrijkten.

19 juni 56e etappe van Orio Litta naar Piacenza

🚶 26 km
🏕️. Hostel

We konden uitslapen, omdat de boot “pas” om 9:30 uur vertrok en we slechts 500 meter hoefden te lopen. Maar ja, uitslapen is niet mijn ding. Rudi en ik hadden samen ontbeten, waarna we in alle rust naar de boot liepen. Ook de originele route maakte hier gebruik van een pont, hoewel dat in die tijd waarschijnlijk minder gemechaniseerd was.

Bij aankomst kregen we nog een geschiedenisles over de pont in vloeiend en rap Italiaans, waarna wij onze wandeling konden voortzetten richting Piacenza.

Vandaag was het een saaie route over nagenoeg alleen maar asfalt, maar twee hoogtepunten maakten veel goed.

K bereikte ik mijn derde doelstelling: ik ben de 1500 kilometer gepasseerd. Dit was een psychische mijlpaal, omdat het betekent dat ik halverwege mijn wandeling ben.

Ten tweede trof ik in Piacenza Ton en Mariëlle Buijink uit Ravenstein, die mij uitnodigden voor een heerlijke lunch. Ton en Mariëlle waren onderweg van Toscane naar Piemonte en vonden het leuk om mij te treffen. Het was erg gezellig en daarnaast voelde dit voor mij als een enorme ondersteuning. Het was fijn om te ervaren dat mensen dit voor je over hebben. Nogmaals dank hiervoor.

Na de lunch moest ik nog ongeveer zes kilometer lopen naar mijn volgende hostel, waar Rudi al was gearriveerd. Een Franse pelgrim, Paul, had een pastagerecht gemaakt, wat er goed in ging na een lange dag wandelen. Het was een mooie afsluiting van een dag

14 reacties

 1. Hey Hugo, Goed bezig! En wat een afwisseling elke dag weer. Mooi! Hier is de zomer begonnen. Voor de verandering hebben we de lente overgeslagen… Houd de moed erin. Groeten uit een buiig Nederland.

 2. Hoi Hugo, weer een mooi verhaal met mooie momenten die je alleen maar sterker maken om dit doel van je af te maken. De eerste helft zit er op. Prestatie hoor. Op naar het 2de stuk wat ook weer mooie momenten en verhalen met zich meebrengt. Wat leuk dat Ton en Marielle je hebben opgezocht. Succes met je verdere ontmoetingen. Zijn je schoenen nog goed:-)

  1. Ton en Mariëlle was inderdaad heel leuk. Mijn 2e paar schoenen moeten het eigenlijk 2000 km volhouden, dat zal nog spannend worden. Anders zoek ik een Italiaanse Frans op.

 3. Leuk weer om je te volgen. En dan vooral die ontmoetingen geven een goed beeld van wat je meemaakt. Op naar een net zo mooie tweede helft!

 4. Geweldig Hugo, gefeliciteerd met deze mijlpaal. Wat zal dat een goed gevoel zijn. Wat maak jij mooie herinneringen, heb je mooie ontmoetingen en kun je genieten van mooie uitzichten en pitoreske dorpjes.
  Op naar het laatste stuk, hou vol en veel succes.

 5. Op de helft Hugo, WAUW!
  Volgens mij het ik dat woord al meerdere malen gebruikt.
  Ik kan me zo voorstellen dat deze reis zo ontzettend bijzonder is, de prestatie, wat het doet met je lijf, maar zeker ook wat het doet met je geest.
  De zingeving, de emotionele pieken en dalen en dan al die leuke en bijzondere mensen die je ontmoet. Sommige met hetzelfde doel als jij.
  Hoe meer km je maakt hoe meer je in je spreekwoordelijk element lijkt te zijn. Je verslaglegging laat bij mij die indruk achter.
  Deze tocht was een lang gekoesterde wens en het is mooi om aan alles te merken dat het je zoveel brengt.
  Hou vol! Na vandaag minder dan de helft te gaan.
  Cool hoor.
  Liefs

 6. Hé Hugo, wat weer n bijzondere route. En over de helft van je tour. Mooie verhalen en taaie ervaringen. Maar ik zie en lees dat je er zo van geniet. Leuk man. Succes 🍀 Jody

 7. Goedemorgen Hugo,
  Wat een prachtige verhalen schrijf je iedere keer weer over je fantastische reis welke je aan het maken bent. Ik lees ze met heel veel plezier. Je hebt de pas er goed in en houd dat zo vol. Inmiddels op de helft van je reis en ik vind dat echt een geweldige prestatie. Ga zo door, het gaat je lukken. Ik wens je vanuit Huissen nog heel veel succes.
  Hartelijke groeten en tot snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Wandeling Ravenstein - St Maria di Leuca

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder