28 mei 35e etappe van Pontarlier naar Les-Hõpiteaux-Neufs

🚶 22 km

🏕️. Camping


Een Wandeldag in de Franse Jura


Vanochtend toen ik rond half negen vertrok, was het best fris, maar de zon liet zich steeds vaker zien en de temperatuur begon langzaam te stijgen. De dag beloofde een pittige tocht te worden, met de nodige hoogtemeters en steile beklimmingen op modderige paden. Toch is het landschap hier niet te vergelijken met de ruigheid van de Ardennen. De route van vandaag was relatief kort, iets meer dan 20 kilometer, maar uitdagend genoeg om de spieren te laten branden. Langzaam verlaat ik de Franse Jura en bevind ik me op een hoogte tussen de 1000 en 1300 meter. De zuivere lucht in combinatie met de prachtige wolken die afsteken tegen een heldere blauwe hemel, met de bergen op de achtergrond, zorgen voor adembenemende vergezichten.

Even op de verharde weg, ook rustig

Toch lukt het me niet om met mijn camera vast te leggen wat ik zie en voel;de schoonheid van dit landschap is iets wat je moet ervaren.

Onderweg overwoog ik nog even om de camping links te laten liggen en alvast een deel van de route van morgen te lopen. Maar uiteindelijk besloot ik toch om van het mooie weer te genieten. Na een handwasje – een actie die nodig was door het luchtje dat ik gisteravond rook na terugkomst van het diner – was het tijd om te ontspannen.

Wasje drogen in het zonnetje

Vanavond eet ik in een restaurant, ongeveer een kilometer verderop, perfect om de benen nog even te strekken na een dag wandelen. Ik moest nog even wachten tot de keuken ope ging, maar dat was geen straf.

Soms moet je jezelf kietelen.

Wat betreft de weersverwachtingen voor de komende dagen, die voorspellen veel regen. Een Zwitser op de camping vertelde echter dat deze voorspellingen al dagen niet uitkomen en dat het weer prachtig blijft. Laat ik hopen dat deze Zwitser, mijn eigen Piet Paulusma, gelijk heeft en ik ook de komende dagen van dit prachtige weer kan genieten. Leuk dat je mij volgt. Ik verwacht nog meer avonturen en hopelijk zonovergoten wandelingen!

29 mei 36e etappe van Les-Hõpiteaux-Neufs naar Orbe

🚶 23 km

🏕️. Hotel


Een Mijlpaal Bereikt: De 1000 Kilometer Grens gepasseerd.


Vandaag markeert een bijzondere mijlpaal: ik heb de 1000 kilometer grens gepasseerd en daar ben ik best wel trots op. Wanneer ik terugblik op mijn avontuur tot nu toe, herinner ik me dat de eerste week behoorlijk schrikken was toen mijn rechterknie aangaf dat het zo niet verder kon. Twee rustdagen, medicatie en een brace brachten gelukkig de oplossing, waardoor ik mijn tocht kon voortzetten. De uitdagingen in de Ardennen veranderden mijn wandeling soms in een ware survivaltocht. Er waren momenten waarop ik me serieus afvroeg waar ik mee bezig was en of ik dit moest doorzetten. Gelukkig heb ik dat gedaan, want de prachtige ontmoetingen en wandelingen die volgden, zijn onvergetelijk. Nu er een derde van mijn reis achter me ligt, mag ik uitzien naar nog twee mooie delen. Eerst de majestueuze Alpen, en daarna mijn geliefde Italië. Uiteindelijk, met nog 2000 kilometer te gaan, hoop ik aan te komen in Santa Maria di Leuca. Het avontuur gaat door en ik ben dankbaar voor elke stap die ik zet en elke ervaring die ik onderweg opdoe.


Vandaag was het genieten met hoofdletters, weer zo mooi.

Na een half uurtje nog een blik op het plaatsje waar ik vanacht heb overnacht

Na een km of 6 liep ik Zwitserland binnen, waar de Jura zich niets van grenzen aantrekt. Niets merk je hier van, geen slagbomen, of nors kijkende douane ambtenaren. De natuur blijft mooi. Aangekomen in Orbe, eerst een lunch genuttigd bij een Thais restaurant, aansluitend in het gemeentehuis een stempel gehaal, waarna ik mij heb ingeschreven in een hotel. Overigens als echte Hollander, is het even wennen aan de hoge  prijzen. Er is wel een camping in de buurt, maar het ventiel van mijn slaapmatje heeft het begeven. Het ventiel liet de lucht sneller ontsnappen, dan ik deze erin had geblazen. Dit speelt al enige tijd, maar meestal had ik er geen last van, maar afgelopen nacht, ben ik mede door de kou verschillende keren hierdoor wakker geweest. Een goede nachtrust komende nacht is welkom voor de wandeling van morgen, ruim 30 km naar Lausanne en het bezoek van Annerieke, Nina en Guusje waar ik enorm naar uitkijk. Het is nu 18:30, tijd om mijn maag nog eens goed vullen. Houdoe.

28 reacties

 1. Hai Hugo
  Potjandosie, 1000km gelopen, een derde van je route! Gefeliciteerd man, super prestatie! En wat een mooie reis ben jij aan het maken, ik lees ademloos je reisverhalen.
  En strakjes weer even samen met Annerieke, hoe fijn is dat!
  Geniet lieve Hugo!!
  Véél liefs van Karin

 2. Wat fijn om te lezen dat het zo lekker met je gaat. Nu je luchtbedje nog even repareren!!
  Veel geluk gewenst samen met Annerieke, Nina en Guusje.
  Doei Hugo en tot 6 september.

 3. Hoi Hugo,
  Het gaat goed met je, fijn! En al 1000 km erop zitten. Wat gaat het hard. Veel plezier jullie samen, en….Ga zo door!

  1. Hoi Ans, het gaat goed met mij en ik sta er zelf ook van te kijken, maar de leuke momenten zorgen er ook voor, dat je niet het gevoel hebt van de km’s die ik maak. Dank je voor je reactie, daar heb ik veel steun aan. Gistern eind van de middag hebben we elkaar getroffen. Erg fijn. Groetjes Hugo

 4. Hi Hugo
  We volgen je blogs en zijn onder de indruk van je verhalen, foto’s en mooie avonturen.
  Onze pet gaat af gevolgd door een diepe buiging voor je prestatie. Al over de 1K/m’ !!
  Dat je zo makkelijk contact maakt met vreemde is natuurlijk geen verassing.
  We wensen je nog een heel mooi vervolg toe en we blijven je volgen.

  Groet Susan en Maurice Janssen

 5. Nu snap je ook waarom al die lui zo hard lopen in Zwitserland; je kan het je nauwelijks permitteren om er langer te zijn 😊 Geniet van jullie rustpunt de komende dagen.

 6. Hoi Hugo, fijn dat het nog steeds goed met je gaat, ook na 1000 km. Met al die mooie ontmoetingen en prachtige natuur om je heen, gaan die volgende 2000 km ook wel lukken (hoop ik)! Petje af voor jou! Groetjes Gerard.

 7. Vandaag in de trein naar Utrecht weer je verhalen gelezen. Zo leuk! Wat een gek idee dat jij al wandelend 1.000 km verder bent. Al die ontmoetingen en dan vooral het goede zien. Dat geeft de burger weer moed.
  Veel plezier met Annerieke, Nina en je kleindochter! Wat zullen jullie blij zijn om elkaar weer te zien.

 8. Mooie mijlpaal alweer Hugo. Ga zo door! Mooi om te lezen hoe je het ervaart en hoe de vorderingen zijn. Zet het op!!

 9. Hoi Hugo Knap van je! Goed dat je hebt volgehouden zodat je steeds meer kunt genieten. Je blog lees ik elke keer met veel genot en interesse. Fijne tijd straks met Annerieke, Nina en Guusje! Groeten René

 10. Hoi Hugo,

  Proficiat met het behalen van de eerste mijlpaal. Wat een fantastische prestatie. Ik vind het geweldig en kan wel lezen en zien wat een ervaring het is. Echt geweldig.
  Succes verder.

 11. Proficiat met je eerste 1000 km, hulde Hugo! Hierna kan het alleen maar nog mooier worden. Heel veel plezier met Annerieke, Nina en Guusje, X Barbèl

  1. Dank je Barbèl. Doel is te genieten en dat gaat gepaard met kilometers. Ik merk wel dat zulke reacties een enorme steun zijn. Nogmaals dank en groetjes ook aan Carlo. Hugo 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Wandeling Ravenstein - St Maria di Leuca

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder