12 Mei 17e etappe Reims-Trépail


🚶 26 km
🏕️. Gîte Viviane


Bijzonderheid; onze Max wordt vandaag 32 jaar.

Wandeling: Vandaag een relatief vlakke wandeling, met alleen op het einde, de laatste 5 km’s enkele aardige beklimmingen.
Wederom geen restaurant te bekennen. Lopend door het dorp, vraag ik voor zekerheid nog aan een meneer, die dit bevestigt. Wel vraagt hij ,of ik voldoende water heb en verwijst mij naar een gîte verderop in de straat. Op het aankloppen op de grote buitenpoort komt geen reactie. Ik vraag voorzichtig aandacht via een openstaand raam, waarna een oudere dame mij te woord staat.

Vivianne, 84 jaar

Alleen pelgrims zijn welkom. Ik word hartelijk ontvangen met koffie. Het verblijf is op basis van donatie. Mevrouw, Vivianne is al 84 jaar. Mede door reuma slaapt ze op de begane grond op de bank.
Gezamenlijk gedineerd, met on the side een glaasje champagne

Heerlijk gegeten

13 Mei, 18e etappe van Trépail naar Chalon-en-Champagne
🚶 32 km
🏕️. Cp Chalon-en-Champagne


Na te hebben ontbeten werd ik uitgezwaaid door Vivanne en begon ik aan mijn volgende etappe van Trépail naar Chalon-en-Champagne. De wijngaarden waar de druivenrassen groeien, voor de heerlijke champagne, laat ik langzaam achter me.

Wijngaarden gaan langzaam over in akkers met koren

De bewolking zorgde met wat wind voor aangenaam wandelweer. Tijdens mijn wandeling over een fiets/wandelpad, kwam ik een man op een fiets tegen, met een lange baard en een hoed die leek op die van Harry Potter. Zijn vriendelijke groet, “Bon Camino,” haalde mij uit mijn gedachten. Die twee woorden raakten me diep en bezorgde mij kippenvel. Dit was de eerste keer, dat ik zo direct werd begroet. Als een bliksemschicht die mij herinneringen deed herleven, van wat ik de afgelopen 3 weken al heb meegemaakt.
De ontmoetingen met mijn (klein)kinderen, hun onverwachte bezoeken, die mijn hart vulden met warmte en vreugde. Ik herinnerde me de verhalen die me raakten, in het begin van deze voettocht. Voor het eerst realiseerde ik mij pas echt, dat deze reis toch wel bijzonder is.
Maar bovenal herinnerde ik me de barmhartigheid van vreemden, die me opvingen toen ik aan de rand van uitputting balanceerde. Op momenten dat ik geen water, geen eten en geen onderdak had, waren het deze mensen op mijn pad die me steunden en verzorgden.
Elke stap brengt me dichter bij mijn bestemming, maar ik denk ook bij de kern van mijn eigen zijn. Ik wist dat de weg was bezaaid met uitdagingen, maar ook met momenten van pure schoonheid en verbondenheid
Het was alsof elke stap een verhaal vertelt. Hoe mooi, slechts 2 woorden kunnen zijn. Een eenvoudige groet, “Bon Camino,” herinnerde me eraan dat het niet altijd de woorden zelf zijn die ons raken, maar de intentie erachter. Het voelde als een wens voor een veilige reis, maar ook een herinnering aan de kracht van vriendelijkheid en compassie.
En zo vervolgde ik vandaag moeiteloos mijn weg, geleid door de herinneringen aan mijn (klein)kinderen, de verhalen die me inspireerden, en de onverwachte vriendelijkheid van vreemden. Elke stap bracht me vandaag dichter bij mijn bestemming, maar ook bij het gevoel van verbondenheid.
Aangekomen op de camping, raakte ik aan de praat met Marco, een fietser die vanuit Vught een reis wil maken naar Santiago de Compastello. Hij had een rustdag. Hij vertelde dat hij er gisteren helemaal doorheen zat en wilde opgeven. Samen een een biertje gedronken, gegeten en verhalen uitgewisseld. Morgen fietst hij verder naar het zuiden.

Bon camino.

Champagne in overvloed

27 reacties

 1. Hallo stoere overbuurman, wat een prachtig verslag mogen wij lezen. Hoe bijzonder dat je ons ook laat delen in je emoties onderweg. Met al je charme weet je de 84 jarige Vivianne voor je te winnen, ze kookt voor je en zwaait je de volgende dag uit! De tocht is soms pittig, met ongemakken onderweg, maar je weet ze te trotseren. Chapeau, les voisins sont fiers de toi! Une bonne continuation de votre pèlerinage en France. À bientôt, LiTjoe

 2. Beste Hugo, je hebt de vaart er inmiddels in. Doe voorzichtig, dan haal je zonder teveel blessures de eindstreep. Je bent een bikkel.

  Ik volg je blogs met veel plezier. Succes met de etappes die gaan volgen. Hou je haaks 💪

  1. Dank je Dennis, ik probeer ongemakken zoveel als mogelijk is te voorkomen en anders een plaatsje te.geven, zodat ik blijf genieten. Doe mijn collega’s de groeten, Hugo

 3. Hi Huge , wat hadden we het goed gisteren.. allebei onze pijntjes en zware momenten.. ik ben uiteindelijk 75 km zuidelijker in de regen op een camping neer gestreken…. Wat een mooi verhaal heb je… we gaan elkaar weer zien!
  Bon Camino vriend!

  1. Hoi Marco, het was inderdaad leuk gisteren. Altijd goed elkaars verhalen aan te horen. Ik ben op 25 km gestrand. Geen eettent, uiteindelijk een boulangerie en in het dorp mijn tentje met permissie op een grasveld. Nu chillen met het geluid van de regendruppels op her tentdoek. Jij ook Bon Camino vriend.

 4. Hoi Hugo, met belangstelling lees ik je blog. Wat maak jij veel mee. Maar super dat er mensen zijn die je water en eten geven. Top man. Wij wensen je weer veel moed en kracht in je mooie wandeling. Groetjes Frans en Diny xx

 5. Zo leuk om je reis zo te volgen, Hugo. En dan vooral de verhalen over de mensen die je tegenkomt. Zo’n Vivianne die op haar 84 ste een fles champagne opentrekt voor de pelgrim. Kan slechter.
  Volhouden maar en ik blijf het lezen!

  1. Dank je Maxine, ik houd het vol, maar luister naar lichaam en geest. Ik merk, dat velen mijn blog volgen en reacties zoals die van jou zijn mij tot steun. Dank je.

 6. Hi Hugo..!
  Wat een mooi avontuur zeg; ik ben diep onder de indruk….
  Leuke blog om je belevenissen zo te volgen; geweldige foto’s ook.
  Hoe is het inmiddels met je knie…?
  Sterkte met de komende kilometers en de groeten uit Koudekerk ad Rijn…!

  1. Hoi Chris, leuk iets te horen vanuit Koudekerk. Met de knie gaat het goed. Enkele blaren, maar dat valt ook mee. Het gaat goed. Ik hoop dat er snel productie komt, of loop al achter? Wil jij aan iedereen in Koudekerk de groeten overbrengen. Hugo

 7. Mooi relaas Hugo. Fijn dat je ook deze gedachten met ons deelt: die belevenissen tronen boven ontberingen, teleurstellingen en tegenslagen uit. En vormen de ware schat van de pelgrim. Moedig voorwaarts!

 8. Hoi Hugo Nog proficiat met Max. Je schrijft mooi in je blog. Ik loop en leef daardoor een beetje met je mee. Houd moed en geniet ervan. Bon camino!

 9. Wat een prachtige ervaring(en) zwagert en wat fijn om te lezen dat er zoveel mensen zijn die goed voor je zijn, heel veel plezier en succes weer!

 10. Hugo,
  Ben onder de indruk van je mooie verhalen. Super om je belevenissen met regelmaat te lezen en blijf je nauwgezet volgen.

  bon camino!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Wandeling Ravenstein - St Maria di Leuca

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder