22 – 25 april  Een update van etappe 2 – 3 – 4 en 5

Algemeen: De meest uitgesproken zin in Nederland de afgelopen week is ongetwijfeld, “Wat is het toch koud”. Dat kan ik alleen maar beamen. Nachtvorst, met ijs op de autoruiten en wind vanuit het noorden, wat de gevoelstemperatuur tot onder vriespunt deed dalen. Wetende dat mijn binnentent grotendeels bestaat uit gaas met als buitentent een soort tarp, waardoor wind vrij spel heeft. Geen goede combinatie voor de spieren.
Routes zichtbaar! Ik kan wel een screenshot maken van mijn etappe, maar het is duidelijker en eenvoudiger om mij ook op komoot te volgen. Simpel, klik op onderstaande link, vogen en ik accepteer je.
https://www.komoot.nl/user/1719316848624?ref=amk

Mooi uitzicht, maar snel de tent in


22 april etappe 2 Gennep -Arcen


38 km


Vandaag ben ik vanuit Gennep vertrokken en volg ik zoveel als mogelijk is het Pieterpad. Zeker niet de meest gerichte route, maar wel de mooiste. Limburg heeft in de jaren 50-60 niet of nauwelijks meegedaan aan de ruilverkaveling, wat je in de natuur terug ziet. Veel onverharde paden, in dan weer bosgebied en dan weer open velden met hier en daar akkerbouw.  Nationaal park de Maasduinen was voor mij nog onbekend terrein, maar wat mooi. De naam duinen zegt het al, los zand en duin op en af. De spieren worden aardig beproefd.
Overnachting camping in Lottum

De pelgrim, wat je  nog veel zal tegenkomen
Mooie droge landweggetjes zijn er natuurlijk ook
Onder dit afdak enige beschutting tegen de wind


23 april etappe 3 Lottum – Swalmen


34 Km


Ook vandaag weer heel veel door natuurgebied gelopen, waarbij je een uur of nog langer geen mens tegenkomt en mocht je iemand zien, dan liep men met een gezicht net zo guur als het weer, met een korte knik of gedag je voorbij. Op enkele regen -en hagelbuien na, is het prima wandelweer. Als gevolg van de vele neerslag zijn de “paden” vaak erg drassig, zo loop je nabij Venlo een groot deel door de uiterwaarden van de Maas, waarbij je zelf maar het pad moet maken.
Overnachting camping in Swalmen

Tot Maastricht te volgen
Zover je kan kijken, verdwijnt het pad aan de horizon.
Pontje over bij Velden
Op de Maas bij Velden
Volgende slaapplaats ingericht en een lekkere warme douche.


24 april etappe 4 Swalmen – Montfort


22 km


Vandaag een wat kortere route, wat goed uitkomt, wat pijntjes o.a. mijn rechterknie. Wederom veel natuurgebied met dezelfde omstandigheden als gisteren. Verder niet zoveel over te vertellen.
Overnachting camping in Montfort

Gelukkig heb ik een kleinere
Boeddha bij me.
Zie hier maar eens doorheen tekomen met een flinke rugzak. Uiteindelijk is het gelukt.
Een bijzonderheidje, maar met dreigende wolken te weinig aandacht hieraan besteed.
Elke ochtend en voor het slapen gaan 4 kusjes


25 april Etappe 5 Montfort – Guttecoven


23 km


Bij aanvang van dit “avontuur” heb ik aangegeven te luisteren naar lichaam en geest. Nu heb ik alle spieren al wel gevoeld, maar mijn buitenste knieband van mijn rechterknie voel ik nu 2 dagen en vandaag merk ik dat deze pijnlijk wordt. Waarschijnlijk een combinatie van overbelasting i.c.m. de kou. Voor alle zekerheid toch even contact gezocht met de huisarts, die, wat ik al verwachtte, een onstekingsremmer met 1 of meerdere dagen rust adviseerde. Nu was ik van plan een rustdag in te gelasten in Maastricht, maar dat wordt morgen, de 26e. Desnoods 2 of 3 dagen, daar bereik ik meer mee en ik heb voldoende dagen hiervoor gereserveerd. Tevens de route iets aangepast, waardoor ik Sittard niet meeneem.


De route zelf is niet zo spectaculair, alleen nog drassige op enkele locaties. Over een pad van circa 500 ‘m, door een combi van bos en weiland, was het glibberen. Ik gleed bijna uit en kon mij net staande houden tot aan mijn enkels in de modder, maar erger, mijn telefoon viel  in een modderplas, nog net zichtbaar. De contacten waar je deze oplaadt waren niet meer te zien. Met nog een Km of 2 te gaan viel deze helemaal uit. Bij aankomst op de camping, de telefoon schoon gemaakt, maar helaas geen contact. Perslucht en een tandenstoker hebben uiteindelijk geholpen. Weer bereik met de buitenwereld.
Bij aankomst kreeg ik een warm welkom, kopje koffie aangeboden en alle hulp die wenselijk was. Ook kreeg ik het aanbod om mijn tentje ingepakt te laten en gebruik te maken van de relaxruimte van de sauna. Na 4 ijskoude nachten staat dat voor mij gelijk aan het Amstel hotel. Dit geaccepteerd en gelijk aangegeven, dat ik een extra nacht (mogelijk 2) blijf. Geen probleem, alleen of dat ook in de relaxruimte mogelijk is, weet men nog niet.


Overnachting camping in Guttecoven.

Hieronder een kort inzicht van mijn 3 sterren verblijf

13 reacties

 1. he Hugo wat een fantastische wandeling .. en de meeste mensen deugen maar om het te ervaren is een cadeau ..
  de blaren kan je last van hebben maar kunnen je ook zeggen .. of je iets rustiger wil lopen .. net hoe je t bekijkt..
  Leuk om jee te volgen .. en Dank je voor t delen van je tocht..
  Ryon uit Mook

 2. Hai Hugo,
  Als ik allemaal lees wat je op je pad vindt en waar je nog voor staat neem ik m’n pet(je) voor je af. Heel leuk om je wederwaardigheden te volgen. Van Annerieke krijgen we wel een beetje mee hoe het gaat, maar het weer op de Lakens was de laatste tijd ook niet zo dat we daar uitgebreid verbleven en we zien haar dus ook niet zo veel.
  Nogmaals een goede reis

  1. Dank je Leo, nog maar even onderweg en al meerdere mooie (trieste) verhalen gehoord. Ik plaats niet alles en ben vaak te moe om nog iets te schrijven. Vandaag had ik de tijd om wat in te halen, loopt alles vast en niet tussentijds opgeslagen. Les voor de volgende keer. Fijn dat jullie Annerieke “ondersteunen”. Groetjes vanuit Marché-en-Famenne.

 3. Lieve Hugo,

  Mooie verhalen en foto’s. Prachtig om jou zo te volgen. Ga dapper voort in balans met je lijf en geest.
  Liefs.

 4. Ha Hugo Het zit je niet mee! Petje af! Het kan nu alleen maar beter worden. Geniet ervan. Wees gegroet! René

  1. Hoi René, Het gaat al beter. Morgen nog voor zekerheid een rustdag enHet gaat al beter. Morgen nog voor zekerheid een rustdag en dan op het oog wat minder zware etappes, alhoewel je dat nooit vooraf kan zeggen. In iedergeval minder lang.

 5. Ik zou zeggen: maak gebruik van de sauna, als het mag 😉 Goed voor de spieren, lichaam en geest zeg maar.
  Vanochtend een bezoekje gebracht aan jou Annerieke. Het gaat goed met haar en ze is heel trots. Lieve groet.

 6. Salve Hugo, Mij bekruipt de gedachte of je wel genoeg tijd overhoudt van het schrijven, om te lopen? Chapeau en moedig voorwaarts!

 7. Ha Hugo! Luister inderdaad goed naar je lijf!! Overbelaste knieband is lastig en pijnlijk. Buiten het advies van je huisarts kan je daarbij ook overwegen om de betreffende knie in te tapen. Kan jezelf doen. Er staan duidelijke instructies op joetjoep. Goede tape koop je bij de drogist of apotheek. Pak je rust voordat je weer op pad gaat. Goede reis jongen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Wandeling Ravenstein - St Maria di Leuca

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder